Vieni no retākajiem pasaulē dārgakmeņiem - I daļa

Dārgakmeņi sastāv no daudziem dažādiem minerāliem, iežiem un organiskām vielām. Pasaulē saskaitāmi vairāk nekā 300 līdz šim atrastu dārgakmeņu un daži no tiem ir retāki un dārgāki pat par dimantiem. Šinī gadījumā ir daži visvērtīgākie dārgakmeņi, kurus cilvēki nēsā vispār ļoti reti, jo tie tiek īpaši novērtēti un aizsargāti. Parasti tos var ieraudzīt muzejos vai kolekcionāru kolekcijās. Protams, dažus dārgakmeņus var iegādāties par attiecīgu cenu, tāpēc sniegsim dažus ļoti retus dārgakmeņu piemērus, un kopā neaizmirstīsim par to cenu.

Dārgakmeņi

Tanzanīts

Tanzanīts ir sastopams tikai Ziemeļu Tanzānijā. Pirmo šādu dārgakmeni atrada Masaju ciltis, kas piederēja Ali Juuyawatu 1967. gadā. Tanzanīts ir zilganas krāsas un pieder silikātu minerālu klasei. Kaut arī normālā stāvoklī tā krāsa ir brūngana vai pelēka, pakarsējot līdz 400 °C temperatūras tanzanīta krāsa kļūst zilgana, kura ir pati populārāka. Tanzanīta akmens zilgme rodas dēļ dažādu tajā esošu piemaisījumu. Tanzanīts ir tūkstots reizes retāks par dimantu un tiek uzskatīts par piekto dārgakmeni pēc „lielā četrinieka“, kuru veido dimants, smaragds, rubīns un safīrs. Pēc ekspertu domām, nākamos 20-30 gadus tanzanīta resursi var izsīkt.

Tanzanīta cietība pēc Moso skalas ir 6-7, tas nozīmē ka šis akmens ir pietiekami izturīgs ikdienas nēsāšanai. Tiem, kuri vēletos iegādāties labākas krāsas tanzanītu, vajadzētu meklēt 5 vai vairāk karātu akmeni. Viens augstas kvalitātes tanzanīta karāts maksā apmēram 1200 USD.

Tafīts

Tafīts ir rets dārgakmenis, par kuru vairums cilvēku nav dzirdējuši - visvairāk dēļ tā retuma. Gaiši violētas krāsas dārgakmeni pirmo reizi atrada gemologs Ričardas Taa"e Austrālijā 1945. gadā. Līdz tam tafīts bija pieskaitīts pie špineļiem, tomēr špinelis neatspoguļo gaismu tā, kā tafīts.

Tafīts tiek uzskatīts vairāk nekā miljons reizes retāks dārgakmenis par dimantu. Tie, kuri nevēlas maksāt ļoti lielu cenu par šo kolekcijas akmeni, var izvēleties lieliskas formas olīvu krāsas ametistu. Un, lai arī ametists nav tik satriecošs kā tafīts, to krāsa ir līdzīga. Tafīts ir cietāks par ametistu. Pēc Mosa skalas tafīta cietības indekss ir 8-8,5. Vidēja tafīta viena karāta cena ir 2500 USD.

Melnais opāls

Melnais opāls ir pats dārgākais un vislabāk vērtējams opāla veids. Tas tā pat ir pieskaitāms un pie vieniem retākajiem dārgakmeņiem Velse (Austrālija). Gandrīz visu melno opālu izrok Lightning Ridge, Jaundienvidvelsā(Austrālija).

Galvenā īpašība, kas atšķir melno opālu no bieži sastopamajiem opāliem, ir tā krāsa. Tomēr tirgū mūsdienās ir un sintētiski melnie opāli, kurus bez speciālistu palīdzības atpazīt ir pietiekami sarežģīti. Tāpēc ja vēlaties iegādāties melno opālu, tas ir jādara obligāti izvēloties tikai uzticamu pārdevēju. Vidējā labas kvalitātes melnā opāla karāta cena ir lielāka nekā 3500 USD.

Musgravīts

Musgravīts

Musgravīts pirmo reizi bija atrasts 1967. gadā un ir viens no pašiem retākajiem dārgakmeņiem pasaulē. 1967. gadā tas bija atrasts Masgreiva kalnu grēdas Dienvidu Austrālijā. Nedaudz vēlāk šis akmens atrasts un Madagaskarā un Grenlandē. Starp to pirmais pietiekami lielas dārgakmeņa kvalitātes akmens bija atrasts 1993. gadā. Līdz šim šādas kvalitātes musgravīti ir atrasti tikai astoņi.

Diemžēl šī akmens retuma dēļ maz ticams musgravītu ieradzēt brīvajā tirgū. Un ja tomēr izdodas atrast tirgū pārdodamu musgravītu, vispirms vajadzētu veikt testu gemoloģijas laboratorijā un jāuzzina vai tas ir tieši šis dārgakmenis, vai tas tomēr ir biežāk sastopams tafīts. Vidējā musgavīta karāta cena (pamatojoties uz jau pārdotā dārgakmeņu cenām) ir 35000 USD.