Uz kuras rokas nēsājami saderināšanās un laulību gredzeni?

Vai zināt uz kuras rokas un pirksta vajadzetu nēsāt saderināšanās gredzenu? Vai varbūt aizmirsāt padomāt, kur tieši liksiet laulību gredzenu, sakot svarīgako “jā” sava dzīvē? Lasiet tālāk un uzziniet gredzentins.lv sniegtos faktus par milestības simbolu gredzenu nēsāšanas vietām, nozīmi un tradīcijām.

Saderināšanās gredzens: uz kuras rokas un pirksta nēsāt?

Katrā valstī ieradumi, uz kuras rokas nēsajams saderināšanās gredzens, ir dažādi. Tradīcijas ietekmē kultūras, reliģiskās un sociālās nostājas. Pasaules globalizācijas dēļ, arvien lielākās savienības starp cittautiešu skaitu, tradīcijām ir arvien mazāka nozīme. Tomēr Latvijā ir pieņiemts saderināšanās gredzenu likt uz labās rokas. To ietekmē un dažādās reliģiskajās un kultūras avotos aprakstīta kreisās rokas kā “sliktās” nolikums. Kaut arī būtībā rokas saderināšanās gredzenam izvēle var būt atkarīga no jūsu vēlmēm vai ērtības, tomēr, pirksts uz kura maucams šis gredzens paliek tas pats – bezvārda, tieši šis pirksts ir zināms kā visbiežāk saderināšanos simbolizējoša vieta.

Kur vilkt laulības gredzenu?

Laulību gredzenu vieta uz rokām ir dziļāka tradīcija un ir piekļavīgāki noteikumi. Daļēji tas ir saistīts ar faktu, ka tādam piederumam kā laulības gredzens ir ļoti bagāta vēsture. Agrākais laulības gredzenu pieminējums ir zināms apmēram pirms 5000 gadiem Ēģiptē, kur pāri pina kaņepes ap pirkstiem, lai parādītu, ka viņi ir precējušies. Vēlāk senie Ēgiptieši aizstāja kanapes uz dzelzi, un galu galā eiropieši to pārvērta par greznu mākslas darbu, kas izgatavots no zelta. Latvijā laulības gredzenu parasti nēsā uz kreisās rokas. Interesanti tas, ka cik saderināšanās, tik laulību gredzeni nēsājami tieši uz bezvārda pirksta. Ja jautājiet ar ko šis pirksts ir tik īpašs, senie Romieši atbildētu, ka tas ir pirksts ar vēnu, kas savienojas tieši ar sirdi - Vena Amoris. Un, lai gan zinātnieki noliedz šādas vēnas esamību, Rietumu pasaulē tradīcija valkāt mīlas gredzenus uz šī pirksta ir ļoti spēcīga.

Kur pēc kāzām tiek nolikts saderināšanās gredzens?

Saderināšanās gredzens ir plānotas laulības pazīme, kas iezīmē vīrieša solījumu sievietei. Tomēr vai pēc laulībām saderinašanās gredzens vēl ir nepieciešams? Vai varbūt tas zaudē nozīmi, kad roka izrotāta ar vēl stiprāku, savienojumu, kas simbolizē laulību gredzenu? Tomēr daudzām sievietēm patīk nēsāt laulības gredzenu, tomēr daudzām sievietēm pēc kāzām patīk valkāt gan saderināšanās gredzenu, gan laulības gredzenu. Iemesli šeit parasti ir saistīti ar saderināšanās sentimentalitāti un paša gredzena kā rotaslietas novērtējumu. Līgava var pati izlemt, vai laulību ceremonijas laikā viņa vēlas nēsāt un saderināšanās gredzenu, tomēr svarīgi atzīmēt, ka daži gredzenu kārtību uztver diezgan stingri, ja izvēlaties gan saderināšanās, gan laulības gredzenus valkāt uz vienas rokas.

Aizņemieties citu valstu tradīcijas

Tiem, kas meklē neparastus simbolus mīlestības izpratnei, gredzentins.lv atgādina par citu valstu mīlestības un uzticības tradīcijām viens otram. Piemēram, dažas klejotāju tautas no seniem laikiem saglabāja ļoti neparastu laulību tradīciju. Laulības gredzena vietā vīrietis savai mīļotajai uzdāvināja smaržīgu salmiņu saiņus, kas simbolizēja līgavas stingri sasietās kājas, lai viņa neaizbēgtu no līgavaiņa. Čigāņu kultūra izceļas arī ar gredzena nēsāšanas vietas izvēli. Šeit sievietes tās aizkabina ar plānu ķedīti, kas vienmēr nēsā uz kakla, jo tā mīlestības simbols ir tuvāk sirdij. Āzija izceļas arī ar savām laulības tradīcijām, kur pieprasa, ka sievietēm regulāri jāvalkā laulības gredzens, bet pašām jāizlemj, kur. Tikmēr vīriešiem Āzijā vispār nav javalkā laulību gredzenu, tomēr daudzums to uzvelk, cienot mūsdienu tradīcijas.

Izvēloties vietas gan saderināšanās, gan laulības gredzeniem, Gredzentins.lv tiecas ņemt vērā abu partneru tradīciju reliģisko un kultūras uztveri un izvēlēties ērtāko vietu īpašajiem gredzeniem.