Safīri ir septembra zilie dārgakmeņi

Septembrī svinat savu vai otrās puses dzimšanas dienu? Vai varbūt dzimšanas dienas gadījumā meklējat mirdzošu un vertīgu dāvanu? Vai zinājāt, ka safīrs tiek uzskatīts par septembra mēneša akmeni? Safīrs ir viens no pieciem vislabāk vērtējamiem dārgakameņiem, kuru vēsture ir ne mazāk spilgta par tās izcilu zilo krāsu. Tāpēc jums būs tiešām interesanti un noderīgi uzzināt dažus faktus par šo dārgakmeni!

Juvelyrika internetu

Safīra nosaukuma nozīme

Safīra nosaukumu veido divi senie termini - grieķu vārds „sappheiros“ un latīņu vārds „sapphirus“, kas abi nozīmē „zils“. Tiek uzskatīts, kad līdz safīra atklāšanas šie termini bija izmantojami, lai aprakstītu pusdārgu akmeni Lapis Lazuli, kas arī bija bagāts ar zilu krāsu.

Safīra vēsture

Safīri tiek uzskatīti par seno mantojumu, tūkstots gadus tika vērtēti ne vienā kultūrā. Viduslaikos tika uzskatīts, ka safīrs aizsargā tā īpašnieku no ļaunuma spēkiem, bet Senajā Romā pūlēti safīri tika nēsājami kā rotaslieta. Safīri vēsturiski vienmēr bija saistīti ar augstmaņiem un dižciltīgumu. Patiesi sakot, līdz pat XVII gadsimtam safīri bija pieejami tikai augstmaņiem un augstas klases priesteriem. Visiem citiem bija stingri aizliegts nēsāt šos dārgakmeņus.

Safīra atrašanas vietas

Trīs labāk pazīstamas safīru atrašanās vietas ir Kašmirā, Birmā un Šrilankā. Pavisam nesen safīri tika atklāti arī Kambodžas, Taizemes, Vjetnamas un Madagaskaras reģionos. Madagaskarā, kur safīri tika atklāti tikai XX gadsimtā desmitā gadu desmitu beigās, šodien ir kļuvis par vienu no galveno safīru piegādātāju.

Safīru krāsas

Kaut arī zila krāsa ir populārākā safīra krāsa, šie brīnišķīga skaistuma dārgakmeņi var būt ļoti dažādos toņos. Safīri var būt arī rozā, dzeltenā, zaļā, violetā vai pat baltā krāsā. Taisnību sakot, dēļ pieejamas cenas baltais safīrs šodien kļuva par pietiekami populāru alternatīvu tradicionālajam dimantam.

Safīra izturība

Safīrs tiek uzskatīts par vienu no izturīgākajiem dārgakmeņiem, un pēc izturības tas ir otrajā vietā pēc dimanta. Saskaņā ar Moso skalu cietības rādītājs ir 9, tadēļ šis akmens ir pietiekami izturīgs pret skrāpējumiem un plaisām un ir lieliski piemērots rotu izgatavošanai. Juvelierizstrādājumus, kas rotāti ar safīriem, drosmīgi var nēsāt ikdienas dzīvē, tāpēc tiem, kas meklē izturīgu alternatīvu dimantam, safīrs ir ideāla izvēle.

Safīra cena

Safīra cena tiek noteikta, pamatojoties uz dažādiem kritērijiem, taču vissvarīgākais kritērijs ir šī dārgakmens krāsa. Rudzupuķu zilgmes safīri no kašmīra tiek uzskatīti par visvērtīgākajiem to ārkārtīgi spilgtās krāsas dēļ. Izrokamiem ziliem safīriem bieži ir daudz karātu un tas ir vēl viens faktors, kas piebiedrojas pie šīs dārgakmeņu vērtības. Visdārgākais, kāds jebkad pārdotais safīrs, bija pat 392,52 karāti un maksāja vairāk nekā 17 mljn. USD.

Safīrs un rubīns

Safīrs ir korunda variācija un tam ir tāds pats ķīmiskais sastāvs kā rubīnam. Citiem vārdiem sakot, safīrs un rubīns ir pilnīgi vienādi un atšķiras tikai pēc krāsas. Citi safīrā esošie elementi nosaka šī dārgakmens krāsu. Safīra zilās toņus nosaka dzelzs un titāns.

Safyrai

LASIET PAR RUBĪNIEM VAIRĀK: „Rubīni - ugunīgs un apburošs dārgakmens“

„Padparadscha“ safīrs

Pats retākais safīrs tiek saukts par "padparadscha". Šis oranžais ar gaiši rozīgu toni pirmo reizi tika atklāts Šrilankā. Tā nosaukums cēlies no sinhaļu (lielākā Šrilankas etniskā grupa) vārda, kurš nozīmē "lotosa zieds". Šie iespaidīgā skaistuma safīri tiek iegūti tieši no Šrilankas upes, kas gadsimtiem ilgi ir bijuši viņu vienīgais zināmais avots. Tomēr, tikai nesen „padparadscha“ safīri tika atrasti Madagaskaras un Tanzānijas reģionos.