Rubīni – ugunīgi un apburoši dārgakmeņi

Rubīni – ugunīgs dārgakemņu pasaules lepnums. Gadsimtiem ilgi rubīni bija svarīga greznības un vēstures sastāvdaļa. Šis akmens atšķiras no mazāk vērtējamiem dārgakmeņiem ar tam raksturīgu, īpašo skaistumu. Tomēr rubīni ir vairāk nekā tikai skaisti dārgakmeņi. Tie ir vieni no tiem dārgakmeņiem, kuri arvien labāk kļūst populāri un par kuriem arvien labāk interesējas. Tātad, vēlamies iepazistināt ar dažiem interesantiem faktiem par šo dārgakmeni, kas tiek uzskatīts par jūlijā dzimušo cilvēku akmeni.

Rubīni

Kas ir rubīni un kur tie atrodami?

Rubīns ir viens no četriem dārgākajiem dārgakmeņiem. Pārējie trīs ir smaragds, safīrs un dimants. Rubīna nosaukums cēlies no latīņu vārda „rubens“, kas nozīmē sarkana. Rubīni ir izveidoti no korunda. Korunds var būt un dažādu krāsu, tomēr citu krāsu dārgakmeņi tiek pieskaitīti safīriem. Rozā korunds dažreiz tiek saukts un par rozā safīru, bet dažreiz to sauc un par rozā rubīnu - tas ir atkarīgs no reģiona vai personiskā viedokļa. Sarkano krāsu rubīnam sniedz hroma piemaisījumi.

Rubīna cietums pēc Mosa skalas ir 9, tāpēc tas ir viens no cietākajiem dārgakameņiem uz zemes, pēc cietuma piekāpjas tikai dimantam un mozanītam. Šī iemesla dēļ rubīns ir īpaši spēcīgs un izturīgs dārgakmens.

Taizeme šodien ir viena no pirmajām rubīnu kasīšanas un ieguves valstīm, kopā ar tādām valstīm kā Madagaskara, Šri Lanka ir Indija.

Rubīna vēsture un simbolika

Rubīns simbolizē spēku un aizsardzību. Toreiz domāja, ka, kā talismans nēsājams rubīns palīdz aizsargāt karavīrus kaujā. Vēl viens moderns mājiens uz šo leģendu ir grāmatā „Oza zemes burvis“. Šīs pasakas varones Dorotijas čības, kuras bija izgatavotas no rubīniem, aizsargāja no ļaunuma.

Rubīni četras reizes ir pieminēti Bībelē. Tajā šie greznie dārgakmeņi ir saistīti ar skaistumu un gudrību. Saskaņā ar seno folkloru Indijas iedzīvotāji ticēja, ka rubīni palīdzēs viņiem salīt mieru ar ienaidniekiem.

Rubīnu vērtība

Augstas kvalitātes rubīni, kuri sver vairāk nekā 10 karātu, parasti pārdodami kur kas dārgāk nekā līdzīga izmēra dimanti. Dažu lielu rubīnu pārdošanas cenas paaugstinājās pat līdz 190 000 EUR par karātu, tajā starpā tāda paša izmēra dimanta vidējā cena ir gandrīz uz pusi mazāka. Tādi lieli rubīni ir daudz retāki par liela izmēra dimantiem - tas paskaidro šādu cenu starpību starp tiem.

Vislabāk vērtējama rubīna krāsa ir spilgti sarkana ar zilu nokrāsu - šādu rubīnu sauc par „aprīļa asinīm“. Rubīnos esošie inklūzi (vai „nepilnības“) ir pietiekami bieži un vienkārši lieliski tolerējami. Tomēr, kad šādi inklūzi mazina dārgakmens caurspīdugumu vai spīdumu, rubīna vērtība ievērojami samazinās. Daudzums augstākās kvalitātes rubīni bija izrakti Mjanmā (agrāk Birma) tādēļ un cēlās nosaukums „Birmas rubīns“.

Slaveni rubīni

Līdz XIX gadsimtam domāja, ka sarkani špineļi ir rubīni. Tostarp tāds slavens špinelis kā „ Melnā prinča rubīns“ un „Timura rubīns“ tika uzskatīti par rubīniem līdz tam, kamēr kļuva skaidrs, ka tie, tāpat kā daudzi citi sarkanie dārgakmeņi, patiesībā bija sarkanie špineļi.

Pasaules slavenāko rubīnu sarakstā ir „Rosser Reeves Star Ruby“, „Edwardes Ruby“ un „De Long Star Ruby“. 2011 gadā Elizabetei Teilorei piederošais 8,24 karātu rubīna gredzens, kuru izgatavoja Van Cleef & Arpels, tika pārdots par 4,2 miljoniem USD, kas nozīmē, ka vidējā par karātu cena sasniedz 500 000 USD. Tostarp pats dārgākais jebkad pārdotais rubīns bija „Cerības rubīns“, kurš svēra 32,08 karāti - tas tika pārdots par iespaidīgu 6,74 miljonu USD summu.

Rubīni juvelierizstrādājumi

Uzzinājāt ne vienu līdz šim vēl nedzirdētu faktu? Būtu interesanti uzzināt vēl vairāk? Tad piedāvājam neko negaidot, iepazīties un ar interesantiem faktiem par smaragdiem.