Noderīgi fakti no juvelierizstrādājumu pasaules

Cilvēki visos laikos mīlēja uzsposties. Pētot aizvēsturiskus laikus, zinātnieki katru reizi atklāj arvien vairāk interesantas detaļas par mūsu senčiem, viņu dzīvesveidu un par viņu viedokli par juvelierizstrādājumiem. Tāpēc piedāvajam jums dažus iespaidīgus faktus no šīs jomas un juvelierizstrādājumu pasaules.

  • No kurienes radies termins “juvelierizstrādājumi”? Juvelierizstrādājumi vai rotaslietas (angl. jewel(le)ry) cēlās no senās franču valodas vārda jouel, bet pēdējais - no latīņu vārda jocale, kas nozīmē „rotaļlieta“.
  • Atbaida ļaunos garus. Daudzas senas kultrūras ticēja, ka juvelierizstrādājumi atbaida ļaunos garus. Lielisks piemērs varētu būt visiem labi zināms ēģiptiešu anks (anḫ), kurš tiek dēvēts par cilpu vai osainu krustu un Nīlas atslēgu.
  • 24 karātu zelts. Vai zinājāt, ka 24 karātu zelts ir 99,9% tīrs, tāpēc daudzums Eiropas un ASV juvelieru uzskata, ka tas ir pārak mīksts juvelierizstrādājumu ražošanai. Tomēr Azijā, Vidējos austrumos un Āfrikā 24 karātu zelts ir kļuvis par standarta izvēli.
  • Venēcijas stikla meistaru darbi. Venēcijas stikla meistari Murano salā izveidoja kristāla stiklu, emaljētu stiklu, stiklu ar zelta diegiem un daudzus citus radošus un revolucionārus veidus, domātus iespaidīga skaistuma stikla zīlīšu izgatavošanai. Venēcijas stikliņu kakla rotaslietas tiek izgatavotas vēl no XII gadsimta.
  • Kulināna dimants. Starp Lielbritānijas kronī inkrustētajiem dārgakmeņiem ir un iespaidīga lieluma Kulināna dimants. Tas bija atklāts 1905. g. un svēra pat 3106,75 karātus, un tas nozīmē, ka tā svars ir 621,35g!
  • Kas ir ametists? Ametists vienkārši ir kvarca variācija, tomēr dēļ savas lieliskas violētas krāsas tas ir ļoti plaši izmantojams dārgakmens juvelierizstrādājumu izgatavošanā. Rozā kvarcs, dūmains kvarcs un citrona kvarcs tā pat ir populāri juvelierizstrādājumi tirgū.
  • Smaragdi senajā Ēģiptē. Smaragdus izraka senie ēģiptieši vēl 3500. g. pirms Kristus dzimšanas.
  • Rubīna vērtība. Milzīgs un ideālas kvalitātes rubīns ir vērts vairāk nekā tāda paša izmēra dimants. Tostarp senajā Indijā sanskrita valodā rubīns ir isratnaraj un tas nozīmē „cēlmetālu karalis“.
  • Tirkīzs - zaļgani zils minerāls. Tirkīzs ir sastopams tikai dažās pasaules vietās, no kuriem lielākais reģions ir ASV dienvidrietumos. Tirkīzs ASV ir saistīts ar tradicionālajām Indijas rotaslietām.
  • Kas ir dabiski dārgakmeņi? Par organiskajām sauc tādas vielas kā pērles, koraļļi un dzintars - visi, kuri dabūjami no dzīviem organismiem, un kuras neizveidojās dabiska ģeoloģiskā procesa laikā.
  • Milzīgas rotaslietas. Senajā Asīrijā vīrieši un sievietes nēsāja itin lielas rotaslietas, starp kuriem ir amuleti, potītes aproces un masīvas daudzslāņu kakla rotaslietas.
  • Juvelierizstrādājumi senajā Indijā un Ķīnā. Indijā rotaslietas tiek izgatavotas jau vairāk nekā 5000 gadus. Vislabāk rotaslietas Indijā kļuva populāras Indas ielejas civilizācijā. Tostarp senajā Ķīnā juvelierizstrādājumus sāka izgatavot ļoti līdzīgā laikā, tomēr tie nebija populāri līdz tam, kamēr kļuva populārs budisms - apmēram pirms 2000 gadiem.
  • Juvelierizstrādājumi senajā Ķīnā. Senos laikos ķīnieši mīlēja sudrabu daudz vairāk nekā zeltu. Šo krāsaino metālu viņi izmantoja, izgatavojot brīnišķīgas rotaslietas, kopā ar ziliem žults spalvām un dažādiem zilas krāsas dārgakmeņiem. Tomēr vislielāko vājumu ķīnieši juta nefrītam, kuru tie ļoti mīlēja cietības, izturības un skaistuma dēļ.
  • Vīriešu rotaslietu popularitāte. XX g. devītajā gadu desmita sākumā „The Smiths“ padarīja populāras vīriešiem domātas rotaslietas, atsvaidzināja septītā desmita hipiju modi. Tajā laika posmā Lielbritānijā sacēlās šāda tāda ažiotāža un kultūras šoks, jo sabiedrība nebija ieradusi redzēt vīriešus, kuri nēsā dažādas rotaslietas.

Juvelierizstrādājumi

Vēlaties uzzināt vairāk interesantu faktu? Tad piedāvājam jums iepazīties ar 14 interesantiem faktiem par saderināšanās un laulību gredzeniem.!