Interesanti fakti par sudrabu

Kaut gan līdz šim zelts sagaidīja pašu lielāko popularitāti un ir vislabāk vērtējams un cienījams dārgmetāls, sudrabs tā pat bija un paliek ļoti populārs metāls, kuram ir arī sava bagātīga un interesantā vēsture.

Sudrabs

Sudrabs ir visvairāk gaismu atstarojošais metāls

Sudrabs ir īpaši spīdīgs. Noslīpēts sudrabs atstaro 95 % redzamās gaismas spektru, tāpēc tas tiek uzskatīts par vislabāk gaismu atstarojošu metālu. Tieši dēļ šī iemesla daudzu spoguļu virsma tiek pārklāta ar sudrabu. Dēļ gaismas atstarojošajām īpašībām šis krāsains metāls tā pat pietiekami plaši tiek izmantots teleskopu, mikroskopu un saules bateriju ražošanā.

Meksika ir galvenā sudraba piegādātāja

Meksika ir pati lielākā pasaulē sudraba piegādātāja un šo pozīciju izdevās saglabāt ne vienējus gadus. 2017. gadā šī valsts izdabūja 5600 metriskās tonnas sudraba. Tajā starpā Peru ir otra pēc lieluma sudraba piegādātāja, no kuras maz atpaliek Ķīna.

Sudrabs – ļoti unikāls vārds

Vai jūs varētu izdomāt vārdu, kurš atskaņotos ar anglisku vārdu „silver“, kas nozīmē sudrabs? Nē? Vārds „silver“ radās no anglosakšu vārda „seolfor“ un tas ir sen zināms kā viens no angļu vārdiem, kuram nevar atrast nekādu atskaņojošu vārdu. Bez tā, interesanti ir tas , ka vārdi „sudrabs“ un „nauda“ ir tādi paši vairāk nekā 14 ārvalstu valodās.

Sudrabs eksistē veselus gadu tūkstošus

Sudrabs ir viens no pirmajiem pieciem atrastajiem metāliem. Sudraba priekšmeti, kuri bija atrasti arheoloģisko izrakumu laikā, datēti vairāk nekā 4000. gados pirms Kristus dzimšanas. Turklāt, sudrabs bija pirmais metāls, kuru cilvēki ņēmās izmantot kā valūtu, bet Senajā Ēģiptē tas bija vertējams pat vairāk nekā zelts.

Sudrabam ir pozitīva ietekme veselībai

Varbūt daudzi esat dzirdējuši teicienu "dzimis ar sudraba karoti mutē". Daudzi šo teicienu saprastu tā, it kā tas būtu runājams par cilvēku, kurš no bērnības auga ļoti bagātīgā ģimenē. Tomēr vai zinājāt, ka šī idioma radās raksturojot cilvēku, kurš gandrīz nekad neslimo? Sudrabam piemīt antibakteriālas īpašības, tāpēc senajos laikos bērni, kuri tika baroti no sudraba karotēm (tā bija greznība, ko varēja atļauties tikai bagātīgas ģimenes), parasti bija veselīgāki par tiem bērniem, kuriem šādas bagatības nebija.

Sudrabs bieži tika izmantots kā valūta

Pirmā sudraba ASV dolāru monēta bija izkalta 1794. gadā. Daži eksperti apgalvo, ka tie bija pirmie sudraba dolāri izkaldināti pasaulē, tie kļuva tādi populāri un plaši izplatīti, ka no šīs monētas dzima ideja, kā dolāram vajadzētu izskatīties. 2015. gada izsolē no viena no minētā sudrabu monētu laikmeta bija pārdoti par vairāk nekā 5 mljn. USD. Monētas, kuras ASV bija kaldinātas līdz 1965. g., veido apmēram 90% sudraba, bet no 1965. g. līdz 1969 g. ASV kalto dolāru, kurā vienā pusē bija Kenedija attēls, monētās ir tikai 40% sudraba.

Sudrabs ir vislabāk elektrībai caurlaidīgs metāls

No visiem eksistējošiem elementiem sudrabs ir pats labākais elektrības vadītājs. Sudrabs tā pat ir kļuvis arī par standartu, pēc kura tiek vērtēti citi elektrības vadītāji. Pēc elektrības vadītspējas vērtējuma skalas no 0 līdz 100 sudrabs ieņem 100-o pozīciju. Tajā starpā varš ir 97-jā, bet zelts - 76-jā pozīcijā pēc šīs skalas.

Zelts

Sudrabs var „izsaukt“ lietu

Sudraba jodīds dažreiz tiek izmantojams un lietus izraisīšanai vai mākoņu izkliedēšanai, tādā veidā tiecoties savaldīt viesuļvētras.

Uzzinājāt daudz jums līdz šim nedzirdētu faktu un vēlaties uzzināt vēl vairāk interesantumu? Tad piedāvājam jums nepalaist garām iespēju iepazīsties un ar 10 faktiem par visām valkāmajām rotaslietām!