Gredzenu nēsāšanas nozīmes sievietēm un vīriešiem

Gredzenu nēsāšanas nozīmes

Vai kādreiz padomājāt kapēc tieši gredzeniem veltam tādu lielu atbildību kļūt par cilvēku savienošanās, kronēšanās vai rituālu zīmi? Lasiet un iepazīstieties ar Gredzentins.lv juvelieru sniegto informāciju par gredzenu nesāšanas nozīmi, avotu, nēsašanas noteikumiem un vairāk!

Gredzenu nēsāšanas nozīmes

Katram pirkstam ir atšķirīga nozīme, tāpēc ir svarīgi zināt, ko simbolizē uz tā konkrētā pirksta novietots gredzens:

  • Bezvārda pirksts, daudzums kultūrās, zināms kā pirksts uz kura nēsājami kāzu un saderināšanās gredzeni. Šī tradīcija atnākusi no seniem laikiem, kad tika uzskatīts, ka tieši šajā pirkstā ceļo mīlestības apvienojoša ar sirdi dzīsla.
  • Gredzeni nēsājami uz mazā un rādītājpirksta, simbolizē drosmi un līderību. Pēdējām īpašībām nav reliģiska vai kultūras pamata, tomēr tās labāk ir saistītas ar tradīcijām un paradumiem, kad karaļi gredzenus nēsāja uz mazā pirksta, bet un gredzens bija uzmaucams uz rādītājpirksta, naturāli uzsvēra personas svarīgumu, jo pats pirksts, kā tiek uzskatīts, visietekmīgākais no visiem.
  • Vidējais pirksts nav pati populārakā vieta gredzenam dēļ praktisku apsvērumu. Tā kā, gredzens nēsājams uz šī pirksta saskaras ar diviem blakus esošajiem kaimiņiem, samazinās gredzena izvēles iespējas, jo šim jabūt it īpaši plānam un minimāli dekorējamam, lai netraucētu izpildīt ierastas darbības un nenoberzētu blakus esošu pirkstu. Protams, dēļ tā centrālās vietas uz rokas, gredzens, nēsājams uz šī pirksta, simbolizē stipru personas līdzsvara un atbildības sajūtu.
  • Īkšķis – visbiezākais rokas pirksts, taču tā pat visbiežāk izmantojams, izpildot jebkuru naturālo darbību ar roku. Bet kādas, gredzena, uzlikta uz īkšķa, darbības, kā tases paņemšana vai rakstamā turēšana, var kļūt par nekomfortablu, jau nerunājot par grūtāko fizisko darbu. Tieši pedējā iemesla dēļ, gredzens nesājams uz īkšķa, apliecina personas mantojumus un svarīgumu, redz tiem nevajag veikt nekādu darbu.

Gredzena nēsāšanas nozīmes: izcelsmes

Gredzenu nēsāšana uz pirkstiem sāka eksistēt jau cilvēces pirmsākumos, taču daudzi aizvēsturē izmantojamie organiskie materiāli, piemēram, kauli, gliemežvāki un augi, materiālu trausluma un ilgmūžības dēļ nav pārcēlušies uz moderniem laikiem. Agrīnie šādi zināmie piemēri sasniedza šumeru civilizāciju Mesopotāmijā 3. tūkst. gadus pirms mūsu ēras. Tajā laikā gredzeni bija izmanojami rituāliem, ceremonijām (ieskaitot kāzas), apstaigām un tiem bija īpaša metafiziska nozīme. Vēlāk gredzeni tika izgatavoti no cēliem metāliem un dzelzs, kas izstrādājumam sniedza īpašu vertību un ilgmūžību. Ar laiku dēļ savas lielas vertības, rotaslietas, ieskaitot gredzenus, bija izmantojami tirdzniecībai, apmaiņai un pat juridisko darījumu apstiprināšanai.

Cik daudz gredzenus varat nēsāt?

Vienkārša atbilde – tas ir atkarīgs no jums. Tomēr ir pāris estētikas un kultūras detaļas, kuras var ietekmēt jūsu lēmumu. Kā minējām augstāk, gredzeniem bieži ir stipro īpašību nozīme, tāda kā bagātība, līderība, drosme. Tad ja būs pa gredzenam (vai pat dažiem) uz katras rokas pirksta, riskējam izskatīties mazāk sirsnīgi, ekstravaganti un pat augstprātīgi cilvēki. Tāpat, stilisti iesaka, ka divu vai triju gredzenu, sadalītu uz abām rokām ir pietiekami daudz, jo sev blakus būtu cik stila detaļas, tik dārgi dzīves notikumi, kuri simbolizē pirkstu aksesuārs.

Gredzenu nēsāšanas nozīmes

Gredzenu nēsāšana sievietēm

Gandrīz visos laikos gredzenus sievietes nēsāja kā pašatdaves zīme vīram. Tomēr varam vērot un izņēmumus, kad sievietei nodots dārgs ģimenes mantojums. Pieņemsim, mirot karalienes Elžbietes tēvam Karalim Jurgim piektajam, jaunajai Elžbietei vajadzēja pieņemt karalienes titulu un tās simbolizējušo gredzenu. Šodien varam ievērot, ka gredzenus nēsā tikai sievietes, gan jaunas meitenes. Patiesībā, daudzums, pusaudžiem raksturīgu stilu, bieži izpauž sevi ar ekscesīvu aksesuāru valkāšanu, kad nēsājami daudzi gredzeni uzreiz, dažādu stilu un krāsas. Pieaugušas sievietes tomēr tiecas nēsāt tikai sev dārgus un nozīmīgus, smalki rotātus gredzenus.

Gredzenu nēsāšana vīriešiem

Vīriešiem visos laikos gredzena nēsāšana bija attiecināta valdības gadījumā. Tradicionāli vīrieši nenēsā solījuma laulības (saderināšanās) gredzenu, un laulības gadījumā tā pat ne visās valstīs ir paradums, ka vīrs nēsātu kāzu gredzenu. Vairums gredzenu vīriešiem ir platas jostas un no īpaši izturīga cēlmetāla (piem. zelts, platīns), tāpēc daudzums vīriešu atsakās nēsāt gredzenus katru dienu, jo tas, vienkārši nav ērti. Mēs esam pārliecināti, ka ar juvelieru palīdzību katrs vīrietis var izvēlēties viņa atbildīgai gaumei, stilam un dzīvesveidam atbilstošu gredzenu, lai gredzenu nēsāšana kļūtu par ērtu ikdienu.

Ceram, ka iepazināties un uzzinājāt vairāk informācijas par gredzeniem, cik par ikdienas aksesuāru, tik īpatnēju ceremoniju atribūtu un jutīsieties labāk nodrošīnāti, izvēloties gredzenus ikdienas nēsāšanai vai svarīgiem gadījumiem.