7 interesanti fakti par pērlēm

Pērles visā pasaulē tiek vērtētas tūkstošiem gadu. Tā kā pērles ir tik populāras un vēlamas, par tām var sniegt un pārpilns interesantu faktu.

Pērles

Pērle ir jūnija mēneša dārgakmens

Tie, kuri dzimuši jūnija mēnesī, ir ļoti laimīgi, jo šim mēnesim ir pieskaitāmi trīs dārgakmeņi, tomēr viens no tiem ir dabiskas izcelsmes orgānisks dārgakmenis - pērle. Leģenda saka, ka šis jūnija mēneša dārgakmenis simbolizē tīrību un uzticību. Tātad, ņemot vērā šīs simboliskās nozīmes, pērles ir brīnišķīga dāvana ikvienam, kurš dzimis šajā mēnesī.

Pērles vienīgās izveidojās no dzīvajiem organismiem.

Neraugoties uz to, ka pērles tiek pieskaitītas pie dārgakmeņiem, patiesībā tās ļoti atšķiras no citiem dārgakmeņiem, tādiem kā safīri, smaragdi,rubīni un ct. Pērles ir vienīgie dabiskas izcelsmes orgāniskie dārgakmeņi, kuri izveidojās no dzīvajiem organismiem. Visi citi dārgakmeņi izveidojās Zemes garozā, kad liela spiediena darbīga magma atdzist.

Naturālās pērles - vienas no retākajām uz Zemes.

Mazāk nekā 1 no 10000 savvaļas mīkstmiešiem ir pērles. Tā kā pērļu popularitāte it īpaši saglabājās XX gadsimta sākumā, savvaļas mīkstmiešu, atrastu okeānos, skaits dēļ izaugušas zvejošanas apjomiem ievērojami samazinājās. Neskatoties uz to, ka mākslīgā veidā audzēto pērļu popularitāte tā pat ļoti pieauga, savvaļas mīkstmiešu populācija līdz šim neatjaunojās. Tāpēc nav nekas jocīgs, ka naturālās pērles sauc par vienām no retākajiem dārgakmeņiem uz visas Zemes.

Pirmā makslīgi audzēta apaļā pērle

Pirmo mākslīgi izaudzēto pērļu nopelni tiek piešķirti Kokichi Mikimoto. 1878. gadā viņš sāka metodiski meklēt veidu, kā varētu uzaudzēt šos dārgakmeņus viņa paša izmantotajās gliemeņu gliemežnīcās. Pēc gandrīz divu gadu desmitus ilgstošiem mēģinājumiem 1896. gadā viņam to galu galā izdevās izdarīt un viņa atklājums tika patentēts. Šis cilvēks ne tikai atrada veidu, kā apmierināt tirgū valdošu pērļu pieprasījumu, bet arī viņš tā pat pasaulei stādija priekšā kur kas labāk apkārtni taupošu veidu saņemt to, ko tik ļoti vēlas patērētāji.

99 % tirgū esošās pērles tiek izaudzētas mākslīgā veidā.

Kad Kokichi Mikimoto mākslīgi uzaudzēja pirmās pērles, pērļu tirgus izmainījās uz mūžu. Mūsdienās gandrīz visas tirgū esošās pērles ir mākslīgi uzaudzētas mākslīgā veidā - šāda situācija galvenokārt sakārtojās tādēļ, ka gandrīz visi naturālas pērles līdz šim jau bija savāktas. Turklāt, pat un lauksaimniecībās, kurās gliemji tiek rūpīgi kopti un tie tiek īpaši glabājami, ne katrā mīkstmietī saformējas pērle. Ko jau runāt par to, ka ne katra no mīkstmiešos saformētajām pērlēm mēz būt pietiekami labas kvalitātes, lai varētu pasniegt tirgum.

Pērles saformēšanai nepieciešams ne mazāk kā 6 mēneši

Katras šķirnes pērles saformēšanai nepieciešams tam zināms laiks. Tomēr visos gadījumos pērles saformēšanai nepieciešami vismaz seši mēneši. Dažreiz veidošanās process var ilgt veselus 24 mēnešus. Process sākas tad, kad audzētājs uzmanīgi mazo briedumu implantē mīkstmieša vidū. Pērles augšanas laiks atkarīgs no tā, cik ilgu laiku ilgst atjaunošanās pēc implantācijas. Kad šis process ir pabeigts un mīkstmiesis ir pilnībā atjaunots, pērle sāk augt, jo mīkstmiesis pārklāj briedumu ar perlamutra slāņiem. Piemēram, ķīniešu saldūdens ūdeņu pērles gada laikā var izaugt līdz 5 mm, tad šajā laikā japāņu Akoya pērles - tikai līdz 0,3 mm.

Pērle

Visdārgākā pērle pasaulē

Pašu visdārgāko pērli pasaulē desmit gadus glabāja viens zvejnieks kā savu veiksmes talismanu, kamēr visbeidzot valsts ierēdņi to atrada 2016 g., kad šī zvejnieka māja nodega. Zvejnieks pērli atrada Filipīnu piekrastē milzīgajā mīkstmiesī. Šī pērle bija nocenota pat 100 miljoni USD! Tā bija 66 cm gara un svēra gandrīz 34 kg.

Šis neticamais dabas daiļdarbs ir vislielākā kāda jebkad atrasta pērle.