4 īpaši dārgakmeņi

Dimanti, rubīni, safīri un smaragdi ir četri no vērtīgākajiem un vislabāk meklējamiem dārgakmeņiem visā pasaulē. Tāpēc visiem, kuri vēlas iegādāties ekskluzīvu saderināšanās gredzenu ar ievērojamā skaistuma dārgakmeni, piedāvājam jūsu uzmanībai dažus interesantus faktus par šiem neatkārtojami dzirkstošajiem un visparīgi vērtējamiem dārgakmeņiem un to raksturīgājām īpašībām.

Dimants

„Dimanti ir mūžīgi." Dimanti ir vislabāk spīdoši no visiem dzidriem dārgakmeņiem. Tie tiek uzskatīti par vissmagāko materiālu uz zemes. Skrambu uz dimanta var izdarīt tikai ar citu dimantu. Dimanta nosaukums cēlies no sengrieķu vārda adámas, kas nozīmē "neiznīcināms".

Dimanti unikāli atstaro gaismu, it īpaši kad uz tiem darbojas tieši gaismas stari. Ar katru, pat ar niecīgu rokas pavirzīšanu gredzentiņš ar dimantu sāk zaigot pašos dažādākajos toņos, piesaistot apkārtējo uzmanību un apžilbina katru, kurš uz to pat nepaskatās.

Lai noteiktu dimantu kvalitāti, dimanti vertējami pēc četriem galvenajiem vertēšanas kritērijiem, kuri dimantu ieguves industrijā sauc par „4C“. Šie četri kritēriji ir krāsa, daudzskaldnis, dzidrums un karāti.

Dimanta skaistumu var vēl labāk padarīt skaidri redzamu un var pasvītrot – tam ņemot palīgā visas šķiras dārgmetālus, sākot ar dažādu krāsu zeltu un beidzot ar platīnu.

Rubīns

„Kaislīgs uguns“. Rubīns – tā ir sarkanā korunda minerāla variācija. Tas ir plaši zināms un vērtējams dēļ savas sulīgi sarkanās krāsas un intensīvā spīduma. Sarkana krāsa saistīta ar mīlestību un vēlmēm, tāpēc rubīns brīnišķīgi der kā romantiska dāvana iemīlejusies sievietei.

Laikam skrienot, augstākās kvalitātes rubīni sadauzīja visus izsolē sasniegtos cenu rekordus, nostādot augstākā karāta vertību no visiem krāsainajiem dārgakmeņiem.

Pēc Mosa skalas rubīna cietība tiek vērtēta 9 ballēs. Rubīni dažreiz ir plānas nepilnības, kurus sauc par "adatiņām", tie izveidojās dārgakmeņu veidošanās procesā. Kad šādas „adatiņas“ savijas grupās, tās sakārtojas kā mirdzošas zvaigznes. Šī iemesla dēļ pēdējos dārgakmeņus sauc arī par zvaigžņu rubīniem.

Spilgti sarkanas krāsas rubīnu lieliski papildina un padara skaidrāku bet kadas krāsas zelts - gan dzeltens, gan balts vai rozā zelts. Turklāt, rubīns lieliski izskatās un kombinācijā ar platīnu.

Safīrs

Ne tikai zils.“ Tīrs safīrs patiesībā ir balts, tomēr safīra sastāvā var gadīties titāns un dzelzs, dēļ kuru tas iegūst zilu krāsu. Tomēr bez šīs klasiskās safīra krāsas šim dārgakmenim ir platāka krāsu palete, kuru veido dzeltena, balta, zaļa, rozā, oranža, brūna un violēta.

Vispazīstamākais pasaules saderināšanās gredzens ar safīru agrāk piederēja Velsas princesei Diānai. Pašlaik viņu valkā Kembridžas hercogiene Keita Midltone.

Aristokrātiskā safīra krāsa izskatās neatkārtojami kombinacijā ar dzeltenu, baltu vai rozīgu zeltu vai ar jebkādu citu cēlmetālu.

Smaragds

„Pilns ar simboliku“. Smaragds (grieķu valodā - zaļš akmens) izceļas ar sulīgu un ļoti intensīvu zaļo krāsu. Ar šo īpašību var palielīties tikai daži dārgakmeņi. Smaragds tiek uzskatīts par dārgakmeni, kas simbolizē draudzību, atjanošanos un cerību.

Spilgti intensīvas zaļas krāsas dārgakmeni pagājušajos gadsimtos labi vertēja augstmaņi. Piemēram, slavenā Ēģiptes karaliene Kleopatra juta lielu vajību sulīgas krāsas smaragdiem, ar kuriem viņa ļoti bieži uzposās.

Šie, īpatnējā skaistuma dārgakmeņi, bieži satur sarezģītas nepilnības, kuras smaragda apmalošanu pārvērš par daudz sarezģītāku procesu, jo dēļ nepilnībām dārgakmens griešanas laikā var rasties plaisas. Tomēr, juvelieri, laikam skrienot, izveidoja speciālu smaragda apmalošanas veidu, sniedzot tam taisnstūra vai kvadrātveida formu.

Smaragdi parasti inkrustējami dzeltenajā zeltā, bet tomēr šo satriecošu dārgakmeņu sulīgu krāsu var ļoti veiksmīgi padarīt skaidrāku, saskaņojot to ar platīnu vai balto zeltu.

Juvelierizstrādājumi

Dimants