14 interesanti fakti par saderināšanās un laulību gredzeniem

Daudzums cilvēku šajās dienās lieliski zina, kā izvēlēties saderināšanās un laulību gredzenus un kur tos varētu iegādāties, taču noteikti maz zina šo svarīgo mūžīgās mīlestības simbolu vēsturi vai interesanto statistiku. Tāpēc mēs vēlamies jums piedāvāt dažus interesantus faktus, kas bagātinās jūsu zināšanas par saderināšanās un laulību gredzeniem.

  1. Cik naudas tiek tērēts saderināšanās gredzena iegādei. Vecais noteikums saka, ka vīrietim par saderināšanās gredzenu japiešķir no vienas līdz trīs lielas algas summas. Tomēr šajos laikos veiktie petījumi rāda, ka daudzi vīrieši, izvēloties saderināšanās gredzenu, iztērē vidēji trīs nedēļas lielu algas summu. Tātad tikai paši patērētāji izlemj, par cik pirkt saderināšanās gredzenu.
  2. Zelta laulību gredzeni. Laulību gredzeni tradicionāli tika izgatavoti no zelta tāpēc, ka to uzskatīja par pašu tīrāko dārgmetālu. Bez tam, zelts bija visvērtīgākais metāls, tāpēc un to uzskatīja par labāko divu cilvēku laulības simbolu.
  3. Finansiālās saistības. Pagātnē saderināšanās gredzenus sievietei iesniedza kā finansiālas saistības zīmi. Tādā veidā vīrieši parādīja savam izredzētajām, ka viņi spēs viņas apgādāt finansiāli. Bieži kopā ar gredzenu iesniedza un zelta monētu maisiņu, tādējādi vēl skaidrāk parādot tā finansiālo stāvokli.
  4. Uzpirksteņa nēsāšana. Puritāņi ticēja, ka saderināšanās gredzeni ir pārāk grezni, tāpēc gredzenu vietā viņi apmainījās ar uzpirksteņiem. Uzpirksteņu gali bija noņemami, lai tos varētu nēsāt kā gredzenus.
  5. Karātu skaits. Vidējais dimanta izmērs ir apmēram 1,5 karāti. Ja gredzenā ir vairāk nekā viens dimants, to kopējais svars parasti ir vidēji 2 karāti.
  6. Saderināšanās gredzenu meklēšana. Izpildīto aptauju dati rāda, ka vīrieši saderināšanās gredzenu meklēšanai vidēji velta no viena līdz trīs mēnešiem un šajā laika posmā salīdzina apmēram 27 dažādus modeļu gredzenus.
  7. Kopējā saderināšanās gredzenu meklēšana. Mūsdienu pāri ļoti bieži saderināšanās gredzenu meklēšanu veic kopā – vadoties pēc statistikas datiem, gandrīz 60% nākotnes līgavu saderināšanās gredzenu meklē kopā ar savu otro pusi. Taču daļa nākotnes līgavas saderināšanās gredzenus izvēlas vienas!
  8. Laulību un saderināšanās gredzenu saskaņošana. Saderināšanās un laulību gredzenus var iegādāties taja pašā laikā, kad tie derētu savā starpā, velkami kopā. Dažas līgavas pēc laulības ceremonijas pat izvēlas apvienot savu laulību un saderināšanās gredzenu vienā gredzenā, tādējādi piešķirot tam vēl lielāku nozīmi.
  9. Dažādas tradīcijas. Ne visās pasaules kultūrās ievēro tradīciju valkāt laulības gredzenus uz kreisās vai labās rokas bezvārda pirksta. Piemēram, Indijā līgavas laulību gredzenus dažreiz nēsā uz kājas pirksta.
  10. Saderināšanās mēnesis. Lai gan liela daļa cilvēku līdz šim ir pārliecināti, ka Sv. Valentīndiena ir paši populārāki svētki, kuros notiek visvairāk saderināšanās, statistika rāda, ka patiešām decembris ir daudz populārāks mēnesis saderināšanās gadījumiem.
  11. Dažādas rokas. Dažādās pasaules vietās saderināšanās un laulību gredzeni nēsājami uz dažādām rokām. Piemēram Latvijā, Krievijā un Indijā laulību gredzeni nēsājami uz labās rokas bezvārda pirksta, bet Lielbritānijā, ASV un Kanādā nēsājami uz kreisās rokas.
  12. Dimantu vecums. Dabiskais dimantu vecums ir apmēram 1-3 miljardi gadu.
  13. Nosaukuma izcelsme. Vārds "dimants" cēlies no grieķu vārda "adamant", kas nozīmē izturīgs vai neatvairāms.
  14. Populārākie dārgmetāli. Lai arī balts zelts ir pats populārākais cēlmetāls, izmantojams laulību gredzenu izgatavošanai, un pēc popularitātes seko platīns, pēdejie divi metāli savu popularitāti ieguva tikai pēc devītā gadu desmita, jo līdz tam vispopulārākais bija dzeltenais zelts.

Laulību gredzeni